DómBLOG

A Dóm Tours Utazási blogja

SANTORINI

Az egykori vulkán

péntek - 2014.04.18. - 19:10 @Feri

Görögország Santorini Tengerpart

santorini-01

Története

A 14. században az Athoszon fekvő Xiropotámu kolostor birtokaként kis halászfalu feküdt területén. Azonban az évszázadok folyamán a külvilágtól elzárt falucska teljesen elnéptelenedett. A település újraalapítása 1922-ben, a görög-török háború végén Kis-Ázsiából érkező görög menekültek letelepedése által valósult meg. A nagymértékű elszigeteltségben megbúvó kis halászfalu gazdasági fejlődése a Szithonía-félszigeten átívelő közút megépítésével az 1970-es évek kezdetén indult el. Korábban a szomszédos települések megközelítése elsősorban hajók által valósult meg.
Gazdaságának legjelentősebb ágazata az idegenforgalom.

santorini-03

Fekvése

Görögország északkeleti részén elterülő Halkidikí-félsziget középső nyúlványán, az Égei-tengerbe mélyen benyúló Szithonía-félsziget délkeleti partvidékén, a megközelítőleg 2,5 km hosszúságban elnyúló Szárti-öböl partján fekszik. Középső és déli partszakaszát homokstrandok jellemzik, az északit a környező dombok tengerbe futó sziklás szakaszai tarkítják. Az egykori halászfalu a mai település északi peremén terül el, ez egyúttal lakott területének legmagasabban fekvő része. Széles sík partszakaszán kívül területe hegyvidék karéjában fekszik.

santorini-02

Turizmus

santorini szinte a legismertebb görögországi úti célpont a magyarok körében. Ezt nem is bizonyíthatja más jobban, mit az, hogy egy kellemes esti sétán santoriniban sok magyar szót hallani. Több üzletben, tavernában a helyiek szívesen foglakoztatnak magyarokat, hogy az oda látogató turisták még kényelmesebben élvezhessék a nyaralást.

santorini-03

santorini tengerpartja és környéke ámulatba ejtő, szinte minden igényt kielégít. Hosszan elnyúló széles tengerpartja változatos. Északi partja aprókavicsos, hirtelen mélyül. De ahogy déli irányba sétálunk a part mentén fokozatosan változik át homokos lassan mélyülő partszakasszá. santorini strandja díjnyertes tisztaságú strand, többször is elnyerte az ezért a címért járó kék zászló-t. Sokan kíváncsiak a nálunk csak "karibi tengerpart"– ként emlegetett Narancspartra (Kavourotripes, vagyis Ráklyukak) is, amelynek hófehér sziklái és türkizkék vize valóban a képeslapokról ismert Karibi paradicsomra hasonlít.

santorini-05

Főbb látnivalók

santorini egy hosszan elnyúló üdülő falu. Igaz megőrizte falusias jellegét. Az "Óvárosban" található templom nyugodtan nevezhető a központjának. Itt minden vasárnap részesei lehetünk egy igazi hamisítatlan görög misének. Ha nem jutnánk be, azért a pap beszédét énekét kint az udvaron is lehet hallani. A templomtól pár lépésre található santorini főtere. Itt találunk orvost, több tavernát és üzletet is.

santorini-04

Legkedveltebb fakultatív programok:
ATHOSI HAJÓKIRÁNDULÁS
THESSZALONIKI
METEORÁK
WATERLAND AQUAPARK
AMULIANI HAJÓKIRÁNDULÁS
TORONEOS
ÖSZVÉRTÚRA
GÖRÖG EST - ZENÉVEL, VACSORÁVAL, TÁNCOSOKKAL

santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06
santorini-06


Google térkép:

Kiemelt ajánlataink

santorini-38

Santorini

Egy hetes álom nyaralás csak 58 900 Ft akcíós áron. 4 csillagos apartmanban, reggelivel. WiFi-vel felszerelt saját konyhával rendelkező, erkélyes lakosztállyal, buszos utazással.


sarti-02

Sarti

Egy hetes görög strandolás 2 főre csak 111 900 Ft akcíós áron. 4 csillagos hotelben, teljes ellátással. Charter járatos repülőúttas utazással.


san-gimignano-04

San Gimignano

Egy hetes toszkánai álomutazás csak 78 900 Ft akcíós áron. 3 csillagos apartmanban, reggelivel. WiFi-vel felszerelt saját konyhával rendelkező, erkélyes lakosztállyal, buszos utazással.Santorini

A vulkánsziget

Nézzen látványos képeket, és olvasson egy érdekes blogbejegyzést Santoriniről.

Sarti

Görögország álomszigete

Nézzen látványos képeket, és olvasson egy érdekes blogbejegyzést Sartiról.

San Gimignano

A középkori Manhattan

Nézzen látványos képeket, és olvasson egy érdekes blogbejegyzést San Gimignanóról.